Kimisi Filistin diyor, kimisi Lübnan, kimisi Hatay… Ben olaya sağlama yaparak ilerlemek istiyorum. Öncelikle şunda hemfikiriz ki bu bir Ortadoğu da hakim olmuş tatlıdır. Antakya batıdan Ortadoğu’ya ilerleyen ticaretin kesiştiği nokta. Yani ipek ve baharat yolunun kesişim yeridir Antakya…
ANTAKYA’NIN KÜLTÜREL VE TARİHİ ÖNEMİ
Dünyada 23 medeniyet var olmuş 13’ünün yaşadığı yerdir Antakya. Dünyanın ilk ışıklandırıldığı Roma’dan sonraki yerleşmiş şehirdir Antakya. Antakya’da durup sırtınızı batıya, önünüzü ticaretin aktığı Ortadoğu’ya verdiğiniz zaman künefenin bu sınırlarda yayıldığını göreceksiniz. Yani aynı tarz künefe Antakya’dan başlamış, tüm Ortadoğu’ya yayılmış. Ama çevre iller hariç batıya doğru ilerlememiş. Yani Filistin’den çıktıysa yola künefe, Antakya’da mı durmuş?? 1700’lü yıllardaki Osmanlı arşivinde sadece Antakya’da ticarethane olarak künefecilere rastlıyoruz.

KÜNEFE VE MEDENİYETLERİN BULUŞMASI
Bu anlattıklarımızın yanında, kadim şehir, medeniyet beşiği oluşunu, kültür zenginliklerini hesaba katarsak künefenin Antakya’dan Ortadoğu’ya açıldığını sanki görür gibiyiz. Bir de bir toplumun yaşamında nesilden nesile aktarılan bir kültür vardır. Mesela bahsettiğimiz Ortadoğu’da, günümüzde her hanenin kendi evinde künefe yapma gibi bir özelliğe rastlamazken, sadece Antakya’da rastlıyoruz. Bugün Antakya’da, tel kadayıf, künefelik peynir, tereyağı alın herhangi bir evin kapısını çalın ve bu malzemeyi verin, eminim o evde size bu künefeyi yapacak biri çıkacaktır.
Tüm bunları değerlendirdiğimizde sanırım doğru bir tespit ve sağlama yapmış olacağız kanaatindeyim. Künefenin anavatanı Antakya olup, çoklu bir medeniyetin kültürün tatlısıdır. Bir Arap tatlısı değildir!!!
KÜNDER Başkanı
M. Mustafa Görgen